Soveposer  Trykk på tabell for å forstørre


INTRODUKSJON
Gjennom flere titalls år har forskere prøvd å fremstille kunstfiber med like utmerket kvalitet som naturlig dun, hittil uten å lykkes. Derfor har HIGHLIGHT satset i mer enn 15 år på kvalitetsdun av ypperste kvalitet kombinert med andre høyverdige materialer. I de følgende avsnittene finner du en detaljert beskrivelse om materialvalg til produksjon av våre soveposer og dunjakker samt dens funksjonalitet. I tillegg svarer vi på de mest vanlige spørsmålene.

YTTERSTOFF
Kvaliteten av ytterstoffet er avgjørende både for soveposens funksjonalitet og vekt. Ved dunsoveposer fra HIGHLIGHT bruker vi "Endurance". Siden ytterstoffets vekt spiler en betydelig rolle ved kvalitets dunsoveposer, er lett nylon et naturlig førstevalg. HIGHLIGHT bruker ytterstoffer med og uten pustende vanntette membran. Den vanntette membranen gir en ekstra isolasjon sjikt og anbefales ved mer krevende bruk. TEMPERATURANGIVELSER
Ved siden av objektive faktorer som forandringer i luftfuktighet og nattetemperatur finnes det i tillegg en rekke av individuelle faktorer som bestemmer VÅRES temperaturområder for hver soveposer. De individuelle faktorer kan variere mye gjennom for eksempel dagsform, tiden siden siste måltid eller hvor krevende dagens etappe har vært. Mange av våre konkurrenter angir temperaturområder for å gjøre deres produkter mer attraktive. HIGHLIGHT soveposer kommer uten temperaturangivelser og satser heller på individuelle rådgiving i samspill med kundenes behov og erfaringer. TAP AV DUN
Dun er et naturprodukt, og det er ikke uvanlig at enkelte småfjær over tiden presses gjennom ytterstoffet. I moderate mengder er dette er imidlertid ikke noe grunn til bekymring, siden dunen som er viktigst for isolasjonen forbli i soveposen.

TILBEHØR
For å beskytte soveposen maksimalt på reisen er pakksekk av god kvalitet og riktig størrelse viktig. Pakksekken skal være akkurat stort nok til å romme den komprimerte soveposen. HIGHLIGHT bruker pakksekker av slitesterke og vanntette nylon. Ville pakksekken også brukes til langtids oppbevaring av soveposen ville dette minke dunens kvalitet. Derfor anbefaler vi at dunsoveposer oppbevares i forholdsvis romslige og pustende oppbevaringspose. Til alle soveposer fra HIGHLIGHT følger derfor ikke bare en pakksekk men også en oppbevaringspose av ubehandlet bomull.

VEDLIKEHOLD
Dun krever vedlikehold. Ved hver vask taper den kvalitet. Følgende regler bør derfor overholdes: a) vask dunsoveposer kun med spesielt anbefalt dunvaskmiddel, b) tørk soveposen etter vask i tørketrommel sammen med en tennisball for å forhindre klumping av dun, c) soveposen bør lagres i en lagring romslige og pustende oppbevaringspose.

LITT OM PRODUSENTEN
HIGHLIGHT har gjennom mange år levert dun produkter av topp kvalitet. Mange av produktene er spesielt utviklet for bruk under ekstremt krevende forhold og blir daglig testet av friluftsfolk verden rundt.

HIGHLIGHT tilbyr kvalitets dunsoveposer til alle forhold, fra dunsoveposer Tropicana til sommerbruk som kun veier 700 g, til ekspedisjonssoveposer Alaska som veier 2200 g til vinterbruk.

Alle soveposer framstilles av erfarne syerske i Polen ved bruk av europeiske råvarer og nyest teknologi.

Dersom du ikke finne det du ønsker til din turbruk vennligst ta direkte kontakt med oss - sammen finner vi den optimale løsning spesielt til ditt behov.

DUNKVALITET

FORDELER MED DUN
Luft er den beste isolator (utenom vakuum). Dun har en enestående egenskap å lagre luft mellom dens utallige forgreningene. Ingen syntetisk fiber kan derfor måle seg med isoleringsevnen av høykvalitetsdun. En annen stor fordel med dun er at dens isoleringsevne bedre kan tilpasse seg et større temperaturområde som gjør at dunsoveposer generelt har en betydelig større komfort temperaturområde enn syntetiske soveposer. Dun transporter også bort kroppsfukt mer effektivt enn kunstfiber noe som gir økt komfort. I tillegg er dunsoveposer som behandles riktig mye mer slitesterk enn kunstfiberposer. De varer fra to til fire ganger lenger. Disse enestående egenskaper gjelder derimot kun for nyplukket dun fra voksen gås, som betegnes som ”kvalitetsdun”. Men en børe vær forsiktig ved kjøp av billige dunsoveposer som ofte er fullt med brukte dun eller fjær hvor kun stilken er fjernet.

BLANDINGSFORHOLD
På grunn av tekniske årsaker er 100 % ren dun ikke tilgjengelig, og en liten andel fjær er ikke til å unngå. Et blandningsforhold av for eksempel 70/30 angi at andelen av dun utgjør 70 % på vektbasis, mens små fjær utgjør 30 %. De av HIGHLIGHT produserte soveposer har en blandingsforhold av 90/10, noe som ligger helt til grensen av det teknisk mulige.

DUNKVALITET (FILL POWER)
Hvordan måle om dunets kvalitet er god, middels eller dårlig? En mye brukt metode ble utviklet i Amerika i “U.S International Down and Feather Testing Laboratory” som evaluere dunet kvalitet etter dens ”fill power” (fyll kraft). ”Fill power” måler volumet som en bestemt mengde dun fyller. Måleinnhet er “cubic inch Fill Power” (cuin). Isolasjonsevnen til dun og dermed dunkvaliteten er høyere desto høyere ”fill power” den har. Følgende inndelinger gjelder: høyere enn 700 cuin: utmerket mellom 700-600 cuin: god mellom 600-500 cuin: gjennomsnittlig Dun som isolerer bedre enn de beste kunstfibrene har gjerne en bæreevne på 500 cuin eller mer. Til produksjon av soveposer fra HIGHLIGHT brukes det kun dun med utmerket dunkvalitet (720 cuin eller 800 cuin +). For å garantere topp dunkvalitet i våre produkter blir hver levering med dun kontrollert ved hjelp av et måleinstrument vist i bildet nedenfor. For å gi våre kunder mulighet til å kontrollere dunkvaliteten, angi vi størrelsen ”Loft” for alle våre soveposer. ”Loft” angir høyden av en fullstendig ekspandert soveposen i cm som lett kan måles.

TEKNISKE DETALJER

HETTE OG VARMEKRAGE
Opp til en fjerdedel av kroppens varmetap skjer via hode og en godt utformet soveposehette har derfor stor betydning for soveposens kvalitet. Soveposer fra HIGHLIGHT har en forholdsvis romslig hette som kan justeres etter behov. I tillegg har de fleste modeller en fasongsydd innvendig dunfylt varmekrage som hinder varmetap fra posen. Også varmekragen er full justerbar.

GLIDELÅS
Det finnes to forskjellige typer glidelåser: tann- og spiralglidelåser. Ved soveposer bør en helst ikke bruke tannglidelåser siden det er lettere å kile fast stoff i disse. HIGHLIGHT bruker kun høykvalitets toveis-spiralglidelåser fra YKK. I tillegg forhindrer en innvendig klaff kiling av stoff. For å minimere varmetap gjennom glidelåsen er alle modeller, med unntak av Tropicana, utstyrt med en avlang dunfylt isolasjonspose over hele glidelåsens lengde.

KONSTRUKSJON
For høykvalitets soveposer er en termosydd konstruksjon spesielt viktig. Gjennomsydde søm fungerer som kuldebroer og bør ikke forekommer. Prinsipielt finnes det tre forskjellige konstruksjonstyper for dunsoveposer: a) H-BAFFLE H-BAFFLE eller bokskonstruksjon. Her er de dunfyllte rektangulære kammer anordnet som bokser (se bilde). Bokskonstruksjon er optimal for soveposer med opp til 600 g fyllmaterial. b) OBLIQUE CHAMBER Bokskonstruksjon med skråstilte mellomvegger (se bilde) som isolere bedre enn bokskonstruksjon med vertikale mellomvegger. c) V-BAFFLE V-kammer konstruksjon med trekantig tverrsnitt (se bilde). Den mest kompliserte og arbeidskrevende konstruksjonen. Dunsoveposer sydd med V-kammer er spesielt tilpasset til ekstremt lave temperaturområder. Alle soveposer fra HIGHLIGHT er sydd med utsiden større enn innsiden, dvs. at isolasjonen ikke presses flat når man beveger kroppen eller presser seg mot en side. I fotenden har soveposen en så kalt "sharks toe" konstruksjon som hindrer at tærne trykkes inn i enden og gir unødvendig kuldetransport.

For mer informasjon se produsentens hjemmesider:   Highlight soveposer

 

 

 
Produktbilder